1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Политик: "Без компромиси мирът в Украйна е невъзможен"

Марсел Фюрстенау
10 февруари 2023

Известният германски правозащитник Райнер Епелман, играл важна роля в мирната революция на ГДР, смята, че не се полагат достатъчно неутрални усилия за мир в Украйна. Според него са нужни компромиси и от двете страни.

https://p.dw.com/p/4NKjd
Райнер Епелман е последният министър на отбраната на бившата ГДР (1990). По негово време се разпада Варшавският договор
Снимка: Klaus Mehner/Bundesstiftung Aufarbeitung

Райнер Епелман е сред хората, които играха важна роля по време на мирната революция в ГДР и последвалото обединение на Германия. През 1990 година той е министър на разоръжаването и отбраната в първото и единствено демократично избрано правителство на ГДР. На него тогава се пада честта да информира Москва, че страната му напуска Варшавския договор. Малко след това ГДР престава да съществува.

Илюзията за мир в Европа

Опасенията, че Москва може да реагира с военно насилие тогава не се оправдаха. Но с нахлуването на Русия в Украйна преди една година надеждите за траен мир окончателно се оказаха илюзия. В интервю за ДВ Райнер Епелман, който сега е председател на германската Фондация за справяне с миналото на диктатурата в бившата ГДР, казва, че е ужасен от това развитие, което го връща към едно друго историческо събитие: подписването на заключителния акт от Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (КССЕ) в Хелзинки през 1975 година. Държавите, които го подписаха, а сред тях беше и бившият СССР, се задължиха да спазват държавните граници в следвоенна Европа. „Всичко това беше потъпкано от Владимир Путин“, казва Епелман.

„Нехуманно и безотговорно“

Той обяснява грубото незачитане на договорените принципи от страна на Русия с това, че "ние, демократичната част на Европа, твърде дълго търпяхме това". В Украйна Владимир Путин сега налага "ужаса на страха и насилието“, казва Епелман и добавя: "Смятам, че това е нехуманно и безотговорно".

Райнер Епелман смята обаче, че в момента все още няма достатъчно сериозна и задълбочена дискусия по въпроса какви да са по-нататъшните стъпки спрямо Путинова Русия. Защото той среща немалко хора, които апелират: „Сключете най-сетне мир!“.

Има ли условия за мирни преговори?

Епелман е огорчен и от факта, че не се полагат неутрални усилия за установяване на диалог между двете воюващи държави. "Това може да се осъществи само ако и двете страни са готови на компромис", казва Епелман. В момента обаче преговорите са почти невъзможни, признава той.

Германският политик би се радвал, ако ООН или влиятелни държави като Китай и Индия покажат по-голям ангажимент в тази връзка. Според Епелман те би трябвало да се намесят и ясно да покажат на Путин, че онова, което върши в Украйна е неприемливо. Възможно е обаче за момента все още да няма страна или политик, които да са способни да станат истински посредници в този конфликт, предполага германският християндемократ.

Апелът от 1982: „Мир без оръжия!“

Преди повече от 40 години Райнер Епелман става автор на един апел за разоръжаване, който той и други негови съмишленици тогава отправят както към Изтока, така и към Запада: „Да изградим мир без оръжия!“. По онова време кипи истинска надпревара във въоръжаването между НАТО и Варшавския договор.

На въпрос на ДВ какъв апел би отправил днес във връзка с войната срещу Украйна, Райнер Епелман казва, без да се колебае: „Без компромиси няма да има мир“.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата