1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ
ПолитикаУкрайна

САЩ: Русия е загубила половината от танковете си в Украйна

11 февруари 2023

Украинските въоръжени сили продължават офанзивата, за да си върнат завоюваните от агресора територии. САЩ смятат, че Русия е загубила половината от своите танкове. Джо Байдън ще посети Полша. Най-новите събития.

https://p.dw.com/p/4NMMc
Руски танк в Украйна
Снимка: Russian Defence Ministry Press Office/TASS/dpa/picture alliance

Президентът Джо Байдън ще посети Полша в навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна (24.2). По време на посещението си от 20 до 22 февруари той ще има срещи с полския президент Дуда, както и с други представители на източноевропейските страни членки от НАТО. Очаква се и реч на Джо Байдън.

Половината от наличните танкове навярно са поразени

Американското министерство на отбраната смята, че до момента Русия е загубила значителна част от танковете си. „Вероятно половината от руските танкове са били поразени от Украйна или са били пленени“, заяви Селест Уоландър, държавен секретар по международната сигурност в американското Министерство на отбраната. Експертката на Пентагона не назова обаче по-конкретни цифри.

В следващите седмици и месеци Украйна очаква големи оръжейни доставки от Запада: Великобритания ще изпрати бойни танкове „Чалънджър 2“, в коалиция с други държави Германия ще достави до април батальон от танкове „Леопард 2“. САЩ също са обещали батальон от 31 бойни танка от типа „Ейбрамс“. Вероятно е обаче доставката да отнеме доста време.

Германската външна министърка: "става дума не за играчки, а за оръжия"

В дискусията за изпращане на нови оръжия за Украйна германската външна министърка Аналена Бербок пледира за предпазливост. Пред "Тагесшпигел" тя заяви, че в случая "не става дума за играчки, а за тежки въоръжения". Затова, според нея, е важно да се преценява внимателно какво е необходимо на Украйна, за да се отбранява. В същото време тя пледира да се мисли и за това какво би се случило, ако Украйна не е в състояние да се противопоставя ефективно на руските атаки.

САЩ са държавата, която оказва най-голяма подкрепа на Украйна: помощта във вид на оръжие и оръжейно оборудване възлиза на 30 милиарда долара.

Украинската енергийна система е претърпяла сериозни щети

Руските нападения с дронове камикадзе и ракети С-300 продължават с неотслабваща сила. И в столицата Киев тази сутрин са се чували експлозии. Последните руски нападения са нанесли сериозни щети на енергийната система на Украйна - засегнати са редица топлоцентрали и ВЕЦ-ове, заяви шефът на украинската енергийна компания "Укренерго" Володимир Кудрицки.

Министър-председателят Денис Шмихал обаче подчерта: „Повечето украинци продължават да имат отопление, вода и ток“. По данни на "Укренерго" в момента в Киев има шест часа ток, след което за три часа токоподаването се спира.

Атомната централа "Ровно" в Южна Украйна обаче е трябвало да намали производството си заради нестабилността в мрежата, съобщи Международната агенция по атомна енергия. В ядрената централа "Хмелницки" един от реакторите е бил изключен.

Агенция Мудис смята, че Украйна е близо до неплатежоспособността

Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) смята, че Украйна е на ръба на неплатежоспособността. Кредитният рейтинг на страната бе намален от досегашната степен „Caa3“ на „Ca“ с с оглед на сериозните предизвикателства, пред които е изправена Украйна във войната.

Миналата година брутният вътрешен продукт на Украйна бил спаднал с

30 процента, но засега тя не е застрашена от ново намаляване на кредитния рейтинг. Прогнозите ѝ в това отношение бяха променени от „негативни“ на „стабилни“.

****

Вижте и това видео на ДВ:

Украйна: Оцелели след ракетната атака в Днепър разказват

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата